ΑΝΤΟΧΗ

Οι αθλητές που επιζητούν υψηλής έντασης προπόνηση σε συνδυασμό με με μία μικρής διάρκειας περίοδο αποκατάστασης, αποτελεί σημαντική πρόκληση. Το ενδιαφέρον των Επαγγελματιών της Αθλητικής Διατροφής εστιάζει τα τελευταία χρόνια σε αυτούς. Είναι γεγονός ότι ο χαμηλός δέικτης σωματικού λίπους των αθλητών αυτών συμβάλλει στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Ωστόσο, οι διατροφικοί περιορισμοί που αυτός απαιτεί, έχουν κόστος στον οργανισμό. Ο χαμηλός δείκτης σωματικού λίπους οδηγεί συχνά σε μείωση των επιπέδων ενέργειας. Παράλληλα, προκαλεί διατροφικές ανεπάρκειες σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα την εμφάνιση κόπωσης και τραυματισμών.

Συνεπώς, καλό είναι να αναζητούνται επιστημονικές λύσεις για τους αθλητές που επιζητούν εκγύμναση για ενέργεια και αντοχή. Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία των  συμπληρωμάτων διατροφής που στοχεύουν την αύξηση της ενέργειας και αντοχής. Αυτά προλαμβάνουν παράλληλα την κόπωση και τους τραυματισμούς που ελλοχεύουν σε αυτή την ομάδα αθλητών.

Συνδυάστε προπόνηση με την κατάλληλη αθλητική διατροφή για ενέργεια και αντοχή

Η αύξηση της ενέργειας & αντοχής επιτυγχάνεται συνδυάζοντας την κατάλληλη προπόνηση και αθλητική διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ο οποίος θα σας προσφέρει τις κατάλληλες οδηγίες, βασισμένες στις δικές σας ανάγκες. 

Αναλόγως την ένταση και την διάρκεια του προγράμματος εκγύμνασης, οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες διαφοροποιούνται. Κυμαίνονται σε 1.2 – 1.7 gr/kg σωματικού βάρους και 7-10 gr/kg σωματικού βάρους, αντίστοιχα.

Μετά το πέρας 45 λεπτών έντονης άσκησης ή αγώνα, οι ανάγκες του οργανισμού σε υδατάνθρακες κυμαίνονται σε 0.75-1gr/λεπτό (45-60 gr/ώρα). Το ίδιο συμβαίνει και για κάθε ώρα προπόνησης ή αγώνα εν συνεχεία.

Τα πρώιμα στάδια της αποθεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντικά για την μεγιστοποίηση της αποκατάστασης των αποθηκών γλυκογόνου. Επίσης συμβάλλουν στην διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνιστούμε για τις δύο πρώτες ώρες μετά την εκγύμναση ή τον αγώνα, πρόσληψη υδατανθράκων 1-1.5 gr/kg σωματικού βάρους /ανά ώρα. Η πρόσληψη αυτή συνεισφέρει στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων των αθλητών αυτών που κυμαίνεται στα 6-10 gr/kg σωματικού βάρους/24ώρο.

Ακολουθήστε τα πλέον κατάλληλα προγράμματα για την βελτίωση της αντοχής. Τα προγράμματα εκγύμνασης με βάση την μέτρηση και την βελτίωση της VO2max (Δείκτης μέτρησης της αερόβιας ικανότητας) προσφέρουν επιθυμητά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για το Lactate threshold (γαλακτικό κατώφλι). Αυτά τα προγράμματα προκύπτουν με ασφάλεια μόνο μετά από εργομετρικές δοκιμασίες.  (μάθετε περισσότερα) 

Για την αποφυγή τραυματισμών και την βελτίωση της ευελιξίας είναι απαραίτητες σε εβδομαδιαία βάση ασκήσεις δυναμικού και στατικού stretching.

 

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode