Όσοι έχουν έκζεμα κινδυνεύουν από έμφραγμα και εγκεφαλικό

2018-10-07 20:40


Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτρης /
 
Το έκζεμα μπορεί να συνοδεύεται από μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων.
 
Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους έχει έκζεμα, μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που αφήνει το δέρμα στεγνό και φέρνει φαγούρα. Οι άνθρωποι με πιο σοβαρές μορφές εκζέματος μπορεί να βιώσουν ένα εκτεταμένο εξάνθημα ή ένα δέρμα που ξεφλουδίζει. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ.
 
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 385.000 ενήλικες με έκζεμα, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ήπιο, μέτριο ή σοβαρό. Ο καθένας συνδυάστηκε με έως και πέντε άτομα παρόμοιας ηλικίας και φύλου που δεν είχαν έκζεμα.
 
Μετά από μια πενταετή παρακολούθηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με σοβαρό έκζεμα είχαν 40% έως 50% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, κολπικής μαρμαρυγής και θανάτου από καρδιακές παθήσεις, καθώς και 20% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι κίνδυνοι παρέμειναν ακόμη και αφού οι ερευνητές διόρθωσαν στατιστικά και άλλους συνυπάρχοντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το βάρος, το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ.
 
Συμφωνώ με την πρόταση των συντακτών της μελέτης ότι τα άτομα με έκζεμα και κυρίως αυτοί με τη σοβαρή μορφή θα πρέπει να εξετάζονται επισταμένα για παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη χοληστερόληΚαι επιπλέον θα πρέπει να ελέγχονται πλήρως καρδιολογικά σε τακτικότερα χρονικά διαστήματα
 
Πηγές: https://kardiologika.blogspot.com/ 

 

Πίσω

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode